همان طوری که می دانید، لوزه ها نقش دفاعی را در بدن ایفا می کنند و به عنوان نگهبانانی در مسیر عبور و مرور هوا و مواد غذایی قرار دارند و به همین دلیل بیشتر در معرض خطر در برابر ورود میکروب ها و عفونت ها قرار گرفته اند. لوزه سوم معمولا در کودکانی که در رنج سنی ۳ تا ۶ سال قرار دارند، دیده می شود و مشکلات تنفسی و عوارض نامطلوبی را به وجود می آورد. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با جراحی لوزه سوم و مراقبت های بعد از آن آشنا سازیم .
جالب ایت بدانید که همه ما از بدو تولد با لوزه سوم به دنیا می آییم. ولی با گذشت دوران کودکی و رفتن به مرحله بلوغ، لوزه سوم شروع به کوچک و کوچک تر شدن می کند. به صورتی که در بزرگسالی بیشتر افراد دیگر آدنوئید یا لوزه سوم نداشته و این قسمت پشت گلویی کاملاً محو شده است. لوزه سوم می تواند بدون هیچ مشکلی به عملکرد خود در دوران کودکی یا حتی بزرگسالی ادامه دهد و تنها در شرایطی مشکل ساز خواهد بود که بیش از حد متورم و بزرگ شده باشد.
فهرست مطلب
جراحی لوزه سوم چیست؟
جراحی لوزه یا آدنوئیدکتومی (Adenoidectomy) یکی از جراحی های برداشتن لوزه سوم است. لوزه ها در سقف دهان و در پشت کام نرم، جایی که دهان به بینی متصل می شود، قرار دارند. لوزه ها در واقع غددی هستند که آنتی بادی هایی برای مبارزه با عفونت تولید می کنند. این لوزه ها معمولا تا دوران بزرگسالی کم کم کوچک و کوچک تر می شوند و نهایتا محو می شوند. متخصصان گوش حلق و بینی معمولا عمل آدنوئیدکتومی (برداشتن لوزه سوم) و تونسیلکتومی (لوزه ها) را با هم انجام می دهند.
صحبت های دکتر شبنم شادابی در رابطه با جراحی لوزه سوم در کودکان را می شنویم.
علائم لوزه سوم
از علائم این بیماری، می توان به مشکلات تنفسی و همچنین تنفس از طریق دهان که ناشی از تنگ شدن سوراخ های پشت بینی است، اشاره کرد. در این وضعیت تنفس به صورت صدادار بوده و خرخر کردن به هنگام خواب را نیز در پی خواهد داشت.لوزه سوم با بستن سوراخ های پشت بینی، ترشح بینی را سبب خواهد شد. با دقت در ظاهر بیشتر کودکانی که جز کاندیدای جراحی لوزه سوم قرار داده شده اند، می توان به مواردی مانند باز بودن دائمی دهان آن ها، آشکار شدن دندان های جلویی شان به دلیل برگشتن لب های بالایی به سمت بالا و در بعضی موارد کبودی زیر چشم شان، پی برد.
جراحی لوزه سوم چگونه انجام می شود ؟
برای همه بیماران مبتلا به لوزه سوم جراحی توصیه نمی شود مگر در مواردی که پزشک گوش حلق و بینی تشخیص دهد که جراحی بهترین راه حل درمان می باشد. بهترین زمان جراحی وقتی است که کودک ۱۰ هفته از عمرش سپری شده و ۱۰ کیلوگرم وزن دارد و هموگلوبین خونش ۱۰ میلیگرم در دسیلیتر است. برداشتن لوزه سوم ممکن است با جراحیهای دیگری توام شود. وقتی کودک مدام دچار التهاب گوش هم باشد، در همان حین که لوزه سوم برداشته میشود، لولهای در گوش تعبیه میکنند که ترشحات داخل آن تخلیه شود. این جراحی با بیهوشی عمومی انجام میگیرد. جراحی پایه در گوش، گلو و بینی است و زمان زیادی طول نمیکشد و بعد از عمل هم بیمار خیلی زود به وضعیت طبیعی برمیگردد .
مراقبت های بعد از جراحی لوزه سوم درکودکان
مراقبت های عمل لوزه شامل موارد زیر است:
- بهتر است چند روز در خانه استراحت کنید.
- به مدت ۲ هفته خروپف در خواب طبیعی است نگران نباشید.
- ممکن است در انتهای حلق احساس سوزش شدید داشته باشید .
- آب و نوشیدنی های خنک بنوشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید.
- غذای نرمی که بلعیدن آن آسان باشد را مصرف کنید.
- از خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی های تند تا هفته ها پس از جراحی بپرهیزید.
- آنتی بیوتیک های تجویزی از جانب پزشک را سروقت مصرف کنید.
- دهان خود را به طور مرتب با سرم نمکی شست و شو دهید .
- بعد از گذشت یک هفته می توانید استحمام کنید.
زمان بهبودی برای جراحی لوزه سوم چقدر است ؟
بیمار پس از عمل جراحی ممکن است کمی درد را تجربه کند که طبیعی می باشد. ممکن است احساس درد در گلو؛ فک، گوشها یا گردن داشته باشید. بنابراین در روزهای پس از عمل به خوبی استراحت کنید؛ به خصوص در دو تا سه روز ابتدایی بعد از عمل. به مقدار فراوان آب بنوشید و یخ بخورید تا بدون صدمه زدن به گلو، آب بدن خود را تأمین کنید. آبگوشت گرم و زلال و سیب نرمشده، غذایی مناسب برای اوایل دوره بهبودی هستند. شما میتوانید بعد از گذشت چند روز بستنی، پودینگ، بلغور جو دو سر و دیگر غذاهای نرم را به برنامه غذایی خود اضافه کنید. در دوران بهبودی سعی کنید چیز سفت، سخت، ترد و یا تند نخورید.
داروهای مسکن درد میتوانند به شما کمک کنند تا در طول دوره بهبودی احساس بهتری داشته باشید. داروها را به طور دقیق و طبق توصیه پزشک مصرف کنید. در صورتی که به خونریزی یا تب دچار شدید، با پزشک خود تماس بگیرید. در دو هفتهی اول بعد از عمل، خروپف کردن طبیعی است و انتظار میرود. اگر پس از گذشت دو هفته از عمل، مشکلات تنفسی دارید به پزشک خود مراجعه کنید.
بسیاری از افراد بعد از گذشت دو هفته، آمادهی رفتن به مدرسه یا محل کار هستند. اکثر افرادی که لوزههای خود را عمل جراحی کردهاند، در آینده کمتر به عفونت گلو و تب دچار میشوند.
۰ دیدگاه